Hoe word jij een van de ‘grote loterij winnaars’?

By | December 12, 2017

Grote loterij winnaarsDe grote loterij winnaars van kansspellen zijn ook begonnen ooit met een lot kopen. Ieder jaar spelen er miljoenen mensen mee aan allerlei kansspellen en loterijen. Loterijen lijken steeds populairder te worden en er zijn steeds meer verschillende kansspellen waar je aan mee kunt doen. Het imago van deze loterijen is over het algemeen niet heel positief. Het meest aannemelijke scenario is dat je nooit iets wint, en toch steken we er vrijwel allemaal geld in. Wat drijft ons nou tot het spelen van deze kansspellen en wat houdt een loterij precies in?

Grote spelers zoals de Staatsloterij en de Vriendenloterij

De Postcodeloterij, de Staatsloterij, de Vriendenloterij, BankGiro Loterij, Euro Jackpot en de Lotto  zijn een aantal grote spelers binnen de kansspelwereld. Het principe is eenvoudig, je koopt een lot met een aantal letters of cijfers en de code van jouw lot kan uiteindelijk heel wat geld opleveren. Deze geldprijzen worden gefinancierd door middel van de lotverkoop. De winst van deze verkoop wordt, over het algemeen, gedeeltelijk uitgekeerd aan goede doelen. Dit kan gaan om een specifiek doel, het kan ook gaan om meerdere doelen waar je uit kan kiezen.

De grotere loterijen onderscheiden zich van de kleinere spelers dankzij hun originaliteit en doordachtheid. De Staatsloterij en Lotto organiseren landelijke trekkingen waarbij je grote geldprijzen kunt winnen, de Postcodeloterij keert prijzen uit aan alle deelnemers van een bepaalde postcode en de Vriendenloterij geeft je de mogelijkheid om bij winst ook een prijs weg te geven aan een van je vrienden. Bij de Vriendenloterij Eredivisie kun je zelfs de jeugdopleiding van je favoriete voetbalclub steunen met vijftig procent van je lotprijs. Vaak krijg je dus de mogelijkheid om je winst te delen met anderen.

Deelname aan kansspellen – het begin van de grote loterij winnaars

Zijn deze geldprijzen nou echt de reden dat we ook daadwerkelijk deelnemen aan deze verschillende spellen, of zit er meer achter dan alleen de winst? Natuurlijk spelen de geldprijzen een grote rol. Er zijn in het verleden al meerdere grote loterijwinnaars voorbij gekomen in het nieuws, waar we met enige afgunst naar hebben zitten kijken. Toch lijken er meer beweegredenen te zijn voor onze enthousiaste participatie. Een belangrijke hiervan is het deel van de opbrengst welke naar een goed doel gaat. Of je nou wint of niet, je hebt in ieder geval een goed doel kunnen steunen met je deelname.


Influencing in de kansspelwereld

Echter hebben we ook beweegredenen waar we ons misschien niet helemaal van bewust zijn. Vaak word je toch beïnvloed om mee te doen, terwijl je dit niet in de gaten hebt. Zo worden er veel deelnemers aangespoord om mee te doen doordat ze al een prijs winnen voordat ze zich überhaupt hebben ingeschreven of een lot hebben gekocht. ‘Meld je nu aan en krijg het eerste lot cadeau!’, komt velen misschien bekend voor. Zo wordt het wel heel aanlokkelijk om mee te doen.

Regelmatig komen er grote loterijwinnaars voorbij op televisie die schitterende geldprijzen of auto’s winnen. We zien de Postcodeloterij wekelijks bij winnaars aanbellen die een gouden envelop open mogen maken. Net zoals jij hadden zij ook nooit verwacht dat ze in de prijzen zouden vallen, toch is het gebeurd. Hoe klein de kans ook is, hij is er wel degelijk. We worden dus vaak geconfronteerd met de winst en wat deze inhoudt. Hiernaast wordt er ook ruim reclame voor gemaakt. Televisiecommercials, reclameborden, online advertenties, het komt overal voorbij.

Gezelligheidsdieren

Ook vinden we het vooral erg leuk om gezellig mee te doen. Mensen zijn nou eenmaal kuddedieren, we vallen niet graag buiten de groep. Ook vinden we het leuk om spelletjes te spelen en houden we van de spanning die gokken met zich meebrengt. Familieleden, vrienden en kennissen doen allemaal mee, dan kun je toch niet achterblijven? En daarnaast, meedoen blijft toch altijd belangrijker dan winnen. Al maakt de winst het natuurlijk extra leuk. Nee heb je, ja kun je krijgen.

 

Specificaties per loterij

JackpotDoor het ruime aanbod aan loterijen kan het lastig zijn om er één te kiezen waar je aan wilt deelnemen. Welke het uiteindelijk wordt kan afhankelijk zijn van meerdere specificaties, het ligt er maar net aan wat jij belangrijk vindt. De ene loterij heeft een hogere winkans dan de andere, terwijl de andere goede doelen steunt waar je meer achter staat. Vind je het leuk als er wekelijks een trekking plaats vindt of vind je dit iets te vaak? Dit kunnen allemaal beweegredenen zijn voor eventuele deelname, het is volledig aan jou.

Om de keuze enigszins te vereenvoudigen zijn een aantal specificaties reeds uitgezocht. Bij deelname aan de Staatsloterij heb je een winkans van een op bijna twee, een vrij grote winkans. De trekking vindt maandelijks plaats, wat ook het geval is bij de Postcodeloterij en de Vriendenloterij. Echter steunt de Staatsloterij, naast de Nederlandse staatskas, geen enkel goed doel. De postcodeloterij geeft daarentegen vijftig procent van de lotverkoop aan negenentachtig verschillende goede doelen, al is de winkans maar een op zeven. De Vriendenloterij heeft een winkans van een op vier en geeft ook vijftig procent van de inkomsten weg aan goede doelen.

 

Deelname aan de Vriendenloterij Eredivisie

Mocht je een specifiek doel willen steunen, dan is laatstgenoemde wellicht interessant. Je kunt namelijk zelf kiezen welk doel je steunt. Voor de voetballiefhebbers is deze misschien wel het meest interessant daar je kunt bijdragen aan de samenwerking Vriendenloterij Eredivisie, zoals eerder benoemd in dit artikel. Je kiest zelf welke voetbalclub je wilt steunen en de helft van je lotprijs gaat rechtstreeks naar deze club. Tevens maak je kans op eredivisieprijzen, naast de prijzen uit alle standaard trekkingen.

 

Grote loterij winnaars en jackpots

Uiteraard zijn er nog veel meer kansspellen om uit te kiezen, met allemaal hun eigen kenmerken. Ze hebben allemaal voordelen en nadelen. Misschien maakt het uiteindelijk maar weinig verschil waar je aan meedoet, al deze verschillende aanbieders hebben uiteindelijk mensen omgetoverd tot grote loterijwinnaars en immense jackpots uitgedeeld. Ook hebben ze al vele mensen teleurgesteld omdat ze geen winst hebben behaald, helaas kan niet iedereen de winnaar zijn. Of het nou gaat om de geldprijs of het steunen van goede doelen, we hebben allemaal onze eigen redenen om wel of niet mee te doen. Alle mensen hebben nou eenmaal grootse dromen, en ook altijd een sprankje hoop.

Word jij ook een van de grote loterij winnaars? De antwoord weet jij alleen maar als je meedoet met de trekkingen!

Vergelijk de 6 meest bekende loterijen met elkaar en doe mee met de loterij die bij je past>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *