Staatsloterij geeft jou de hoogste kans om te winnen!

De Staatsloterij staat bekend van de hoogste winkansen onder alle loterijen. De deelnemers hebben meer dan 50% kans om een prijs te winnen. Dit zorgt ervoor dat de Staatsloterij een erg geliefd en vaak verkocht loterij is in ons land.

Met de jaren werden de speelopties uitgebreid en kwamen er steeds meer trekkingen en mooie prijzen erbij.

De Staatsloterij is opgericht in de 18e eeuw en hiermee is die ook een van onze oudste loterijen.

De 6 garanties wat Staatsloterij geeft

 • In tegenstelling met andere loterijen zijn bij de Staatsloterij alle prijzen belastingvrij!
 • Hier valt er de meeste te winnen. Minimaal 60% van de inleg wordt uitgekeerd.
 • Tegenwoordig worden er alleen verkochte loten getrokken. Dus alle prijzen zijn werkelijk verloot.
 • De winnaars blijven altijd anoniem tenzij ze zelf toestemming geven voor publiciteit.
 • Alle trekkingen zijn openbaar en te volgen op de televisie om 22.00 uur SBS6.
 • Geen winstoogmerk! De opbrengst is geïnvesteerd in de Nederlandse samenleving.

Vergelijk de Staatsloterij met 6 andere bekende Nederlandse loterijen. Ga naar De Loterijenvergelijker>>

Trekkingen en uitslagen

De trekkingen van de Staatsloterij vinden iedere maand op de 10e plaats. Jaarlijks zijn dit 16 trekkingen die bestaan uit de 12 maandelijkse en 4 speciale trekkingen.

Naast de reguliere trekkingen zijn er de extra zo genaamde XL trekkingen. De XL trekkingen vinden plaats maandelijks na de reguliere trekkingen en geven een extra kans op grote prijzen tussen €100 en € 1 miljoen! Het XL prijzenpakket is een vaststaand prijzenpakket.

Meespelen met XL kost €2,50 extra op basis van een heel lot en €0,50 extra op basis van 1/5 lot.

Bij elke trekking maak je kans op de Jackpot. Behalve de speciale trekkingen zoals de Ouderjaarslot en de Koningslot want die hebben geen Jackpot.

Als de Jackpot een keer niet “valt”, dan groeit die door naar een hoger bedrag. De Jackpot kan maximaal 6 keer niet vallen.  Zo is de hoogte van de Jackpot minimaal €7,5 miljoen en kan uitgroeien tot een bedrag boven de €20 miljoen.

Bij elke prijs is bepaald hoeveel letters en cijfers jouw lot juist moet hebben om de betreffende prijs te winnen en alle prijzen worden getrokken uit de verkochte loten.

Tot 13.00 uur kan je een staatslot kopen om mee te spelen met dezelfde trekking. Alle loten die later worden gekocht zullen deelnemen aan de eerstvolgende trekking.

Als je online meespeelt dan worden alle gewonnen prijzen op je rekening gestort.

De uitslag is terug te vinden op de Teletekstpagina 550.

Speciale trekkingen

Elk jaar vinden er naast de maandelijkse trekkingen ook speciale trekkingen plaats.  Voor speciale trekkingen geldt een ander prijzenpakket. Dit worden voorafgaand van deze trekkingen bekend gemaakt.

Dit zijn de speciale trekkingen:

  • Koningsdagtrekking, 27 april
  • 1 juli trekking
  • 1 oktober trekking
  • Oudejaarstrekking, 31 december

De geschiedenis

StaatsloterijDe geschiedenis van de Staatsloterij is langer dan die van Nederland zelf.

In het jaar 1726 was een wildgroei aan loterijen. Om hier een einde aan te maken is toen de Nederlandse Staatsloterij opgericht onder de naam van de “Generaliteitsloterij”. Daarmee is de Staatsloterij een van de oudste loterijen ter wereld.

Omdat de betrouwbaarheid voor loterijen erg belangrijk is heeft de staat ervoor gezorgd dat de regels worden nageleefd en absolute eerlijkheid de grondslag vormt.

In de jaren daarna is de naam vaak verandert totdat in 1848 de loterij haar huidige naam kreeg.

De Staatloterij kent een schatrijke geschiedenis. Van Gogh heeft ooit een schilderij gemaakt over de Staatsloterij en Napoleon heeft de goedkeuring voor onze loterij reglement getekend.

Inmiddels is veel verandert in de wereld maar de doel van de Staatsloterij is hetzelfde gebleven.

Goede doelen

Omdat deze loterij is deel van de staat, het wordt ook gezien als het goede doel loterij van de staat. Hierbij worden er geen specifieke goede doelen gefinancierd maar verschillende evenementen ondersteund.

De Staatsloterij staat voor een gelukkig en gezond land, waarvan sport en beweging een vanzelfsprekende onderdeel uitmaakt. Zo bezorgt ze arme gezinnen en gezinnen met zieke kinderen een onbezorgde dag tijdens iedere thuiswedstrijd van de Nederlandse Elftal. De medewerkers van de Staatsloterij zetten zich vrijwillig in om van deze dag een groot feest te maken.

De eerste traditiegetrouw sportevenement van het jaar is de Staatsloterij Zesdaagse in de Ahoy, Rotterdam. En met Oranje Peloton ondersteunt de Staatsloterij de sportieve en recreatieve fietsen in heel het land.

Verder ondersteunt zij SailWise  watersport. Dit geeft de mogelijkheden voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking en voor chronisch zieken om te kunnen bewegen.

Opzeggen

Via telefoon: 0800-0231303 (gratis), bereikbaar tijdens kantooruren.